Τα μεγάλα ευρωπαϊκά ορειβατικά μονοπάτια που διασχίζουν την Ελλάδα

Δύο μεγάλα ευρωπαϊκά ορεινά μονοπάτια διατρέχουν απ’ άκρη σ’ άκρη την Ελλάδα, προσφέροντας κατά μήκος τους εξαιρετικές εμπειρίες για εναλλακτικές δραστηριότητες, με ποικιλία και κυρίως με ασφάλεια.

Πρόκειται για τα μονοπάτια με τη σήμανση Ε4 και Ε6, τα οποία αναζητούν κυρίως οι λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού που καταφτάνουν στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Ωστόσο, η διατήρηση αλλά και η συντήρηση της πολύτιμης σήμανσής τους επαφίεται συχνά στους κατά τόπους ορειβατικούς ή πεζοπορικούς συλλόγους, με αποτέλεσμα να απαιτείται καλή προετοιμασία πριν ο πεζοπόρος ή ορειβάτης ξεκινήσει να διασχίσει κάποιο τμήμα τους.

Από το 1984

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία ένα ευρύ οδικό δίκτυο άργησε πολύ να αναπτυχθεί σε σύγκριση τουλάχιστον με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η δημιουργία μονοπατιών που μέχρι πρότινος εξυπηρετούσαν τις ανάγκες μετακίνησης και επικοινωνίας κάθε τόπου ήταν μονόδρομος. Σταδιακά, με το πέρασμα των χρόνων και με την παράλληλη ανάπτυξη του εθνικού οδικού δικτύου, τα μονοπάτια αυτά εγκαταλείφθηκαν.

Ωστόσο, το 1984, όταν η Ελλάδα μπήκε και επισήμως στον χάρτη των ευρωπαϊκών συλλόγων ορειβασίας και αναρρίχησης, τα παλιά αυτά μονοπάτια άρχισαν να αξιοποιούνται, αφού έγιναν τμήμα των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών διαδρομών που χαρτογραφήθηκαν πλέον εντός της επικράτειας.

Το χαρακτηριστικό Ε που αποτελεί το σήμα κατατεθέν αυτών των μονοπατιών έφτασε λοιπόν και στην Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οι διαδρομές κατά μήκος αυτών των μονοπατιών περνούν μέσα από αξιόλογα τοπόσημα φυσικού περιβάλλοντος, συχνά με ισχυρό ιστορικό ή και πολιτιστικό αποτύπωμα, ενώ το υψόμετρό τους ποικίλλει.

Το μονοπάτι Ε4 διασχίζει όλη την Ελλάδα αφού μπαίνει από τα βόρεια σύνορα στον ακριτικό νομό Φλώρινας και καταλήγει στην Κρήτη, με συνολικό μήκος μέσα στην Ελλάδα τα περίπου 1.500 χλμ.

Το μονοπάτι Ε6 διασχίζει το βόρειο τμήμα της χώρας. Εισέρχεται από την Αλεξανδρούπολη στα ανατολικά και φτάνει μέχρι την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο, διασχίζοντας τη χώρα σε ένα μήκος 1000 χλμ.

Υπάρχουν, επίσης, κάποια ακόμη μονοπάτια εθνικής εμβέλειας, τα οποία συχνά εγκαταλείπονται, αφού παραμένει ζητούμενο η τακτική συντήρησή τους.