Για trekking στη Βόρεια Πίνδο

Κόνιτσα, Ζαγόρι, Μέτσοβο, δυτικά χωριά των Γρεβενών. Αυτές οι τέσσερις κουκκίδες στο χάρτη της Βόρειας Ελλάδας “οριοθετούν” κατά κάποιον τρόπο το συγκλονιστικό από άποψη ομορφιάς και ποικιλίας τοπίο της Βόρειας Πίνδου.

Στο συγκεκριμένο τμήμα της, η οροσειρά, που έχει χαρακτηριστεί ως η ραχοκοκκαλιά της Ελλάδας, κλέβει πραγματικά τις εντυπώσεις όχι μόνο του ορειβάτη ή του πεζοπόρου, αλλά και οποιουδήποτε επισκέπτη, που θέλει να θαυμάσει το τοπίο και τις άπειρες δυνατότητες που προσφέρονται για εναλλακτικά σπορ.

Πρόκειται για μια ολόκληρη περιοχή, που μοιάζει να ζει στον δικό της “σοφό” ρυθμό, με ιδιαίτερο χαρακτήρα, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, εντυπωσιακή ιστορική διαδρομή και πολιτιστική κληρονομιά.

Η περιοχή αυτή έχει, άλλωστε, χαρακτηριστεί “Εθνικό Πάρκο”, προκειμένου να προστατευτεί από τις βλαπτικές ανθρώπινες δραστηριότητες και την αστικοποίηση.

Για όλες τις δραστηριότητες

Η ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού έχει αναδείξει ακόμη περισσότερο την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Πίνδου, στην οποία συρρέουν ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες.

Πεζοπορία και αναρρίχηση, συλλογή μανιταριών και διαφόρων βοτάνων, κολύμβηση, ράφτινγκ και καγιάκ στα απίστευτα δροσερά νερά των ποταμών, κατασκήνωση και σκι είναι οι βασικές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού.

Πολλοί ωστόσο επιμένουν ότι με το trekking μπορεί ο επισκέπτης καλύτερα να απολαύσει την εναλλαγή του τοπίου αλλά και των συναισθημάτων, που προσφέρει η περιήγηση σε αυτό το προικισμένο από τη φύση κομμάτι της Ελλάδας.

Από τη Βάλια Κάλντα (που σημαίνει “ζεστή κοιλάδα” στη διάλεκτο των Βλάχων) με τις κοιλάδες και τις χαράδρες της μέχρι το φαράγγι του Βίκου και τις απότομες πλαγιές των βουνών της Τύμφης (ή αλλιώς Γκαμήλας) και του Σμόλικα, που τροφοδοτούν τα ποτάμια του Βοϊδομάτη και του Αώου, η περιοχή προσφέρει συγκινήσεις που αποτυπώνονται στη μνήμη και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.

Εντυπωσιακής ομορφιάς είναι επίσης οι δίδυμες λίμνες της κορυφής Φλέγκας, αλλά και η περίφημη Δρακόλιμνη της Τύμφης. Τα τοπία διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς κανένα να απογοητεύει τον επισκέπτη, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.