Ανεβαίνοντας τον Όλυμπο

Ολοένα και περισσότεροι αναρριχητές και πεζοπόροι, από κάθε γωνιά της Γης, επισκέπτονται για τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο το βουνό – σύμβολο της Ελλάδας, τον Όλυμπο.

Πρόκειται για το πιο ψηλό βουνό της χώρας, “βουτηγμένο” στη φοβερή και τρομερή ελληνική μυθολογία, σύμφωνα με την οποία οι Δώδεκα Θεοί το επέλεξαν για “σπίτι” τους.

Άλλοτε ήπιος και καλοσυνάτος, άλλοτε πιο “άγριος” και δύσκολος, αναλόγως με το υψόμετρο, ο Όλυμπος δεν είναι ένα βουνό που μπορείς να ανέβεις αψήφιστα. Ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το τι θα αντιμετωπίσεις σε αυτόν τον ορεινό όγκο, που είναι το σύνορο της φύσης μεταξύ της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, πάνω από τις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου.

Από το 1913, την πρώτη φορά που τρεις αναβάτες πάτησαν την κορυφή του, μέχρι σήμερα, ο Όλυμπος παραμένει πέρα για πέρα ελκυστικός.

Στόχος ο Μύτικας

Μονοπάτια εκατοντάδων χιλιομέτρων σε καλούν να ανακαλύψεις τους θησαυρούς του βουνού και τα κρυμμένα μυστικά του. Δεν είναι τυχαίο πως η έκταση του Ολύμπου αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1938.

Η θέση “Μύλοι” πολύ κοντά στο χωριό Λιτόχωρο είναι συνήθως αφετηρία των πολλών διαδρομών που μπορείς να διαλέξεις, ανάλογα με την εμπειρία σου, αλλά και την εποχή. Από τους Μύλους ξεκινά άλλωστε και το Ε4, το ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι, που αρχικά πηγαίνει παράλληλα με το φαράγγι του Ενιπέα.

Πάντως, είτε επιλέξεις τα πιο εύκολα μονοπάτια, είτε τις πιο δύσκολες διαδρομές, ο στόχος είναι ένας: ο Μύτικας. Πρόκειται για την υψηλότερη κορφή του Ολύμπου, στα 2.918 μέτρα, ενώ η αμέσως χαμηλότερη είναι το Στεφάνι στα 2.909 μέτρα, που είναι γνωστό και με το όνομα “Θρόνος του Δία”.

Τα καταφύγια

Στον Όλυμπο λειτουργούν οκτώ καταφύγια, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν τους λάτρεις του βουνού, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Η ιστοσελίδα του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου (https://olympusfd.gr) διαθέτει πολλές πληροφορίες, ενώ ιδιαίτερα βοηθητική είναι και η ιστοσελίδα (www.dion-olympos.gr) του Δήμου Δίου στους πρόποδες του βουνού, η οποία συγκεντρώνει τους ιστοτόπους των διαχειριστών των καταφυγίων του Ολύμπου.