Αναρρίχηση στις κάθετες πλαγιές των Μετεώρων

Μία από τις πιο διάσημες αναρριχητικές “διαδρομές” της Ελλάδας είναι αναμφισβήτητα αυτή των επιβλητικών βράχων των Μετεώρων στη Θεσσαλία.

Πρόκειται για μια πραγματική απόλαυση να αναρριχηθείς σε ένα φυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα με την πρώτη ματιά και με την απαράμιλλη ομορφιά των μοναστηριών, που μοιάζουν να “κρέμονται” στις κορυφές των βράχων, ύψους ακόμη και 300 μέτρων.

Οι βράχοι αυτοί δημιουργήθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στις όχθες ενός ποταμού που υπήρχε εκείνη την εποχή στην περιοχή. Σήμερα, οι απότομες κάθετες πλευρές τους είναι πρόκληση για κάθε ορειβάτη.

Στα Μετέωρα, η αναρρίχηση έχει μεγάλη προϊστορία κι αυτό το μαρτυρούν όχι μόνο οι ιστορικές πηγές, αλλά και οι ίδιοι οι απότομοι βράχοι, αφού στα μικρά τους ανοίγματα, στις σπηλιές τους, έμεναν – πολύ πριν την ανέγερση των μοναστηριών – ερημίτες – μοναχοί, οι οποίοι ανέβαιναν εκεί μόνο με αυτοσχέδιες σκάλες που αιωρούνταν. Αλλά και στα μοναστήρια που ανεγέρθηκαν αργότερα, ήταν αρχικά δύσκολο να ανεβούν οι μοναχοί, με αποτέλεσμα να απαιτούνταν και τότε… αναρριχητικές ικανότητες.

Και ο Τζέιμς Μποντ

Η περιοχή έγινε διεθνώς γνωστή, όταν και ο θρυλικός Τζέιμς Μποντ αναρριχήθηκε σε έναν από τους βράχους για τις ανάγκες μιας από τις ταινίες του. Ωστόσο, στην πραγματική ζωή, ήταν δύο Γερμανοί που “οργάνωσαν” τις αναρριχητικές περιηγήσεις στα Μετέωρα τη δεκαετία του ’70 και έβαλαν τα πρώτα αγκίστρια ασφαλείας στον βράχο Αδράχτι. Μέχρι τότε, βέβαια, οι ντόπιοι το έκαναν χωρίς σοβαρά αναρριχητικά εργαλεία και εξοπλισμό…

Αδράχτι, Πιλλιέ των ονείρων, Ουράνια σκάλα, Φύλακας του Αγίου Πνεύματος, Δίεδρο της Σχιζοφρένειας, Ιφιγένεια και πολλές άλλες είναι οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται. Κάποιες από αυτές είναι για αρχάριους, αρκετές χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας, ενώ κάποιες είναι αρκετά δύσκολες και όποιος τις επιχειρήσει θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος.

Στα Μετέωρα πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο και μια πανελλήνια αναρριχητική συνάντηση, η οποία έχει γίνει θεσμός αφού διοργανώνεται εδώ και δεκαετίες, δίνοντας στους λάτρεις του είδους μια ακόμη αφορμή να σκαρφαλώσουν στους ιερούς βράχους.