Αναρρίχηση προς τα… κάτω!
Η εξερεύνηση των αναρίθμητων σπηλαίων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα αποτελεί μία ακόμη εναλλακτική δραστηριότητα, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Το περίφημο caving δεν είναι τόσο απλό, όσο ίσως ακούγεται. Αντιθέτως. Πολλές φορές, για την εξερεύνηση ενός σπηλαίου ή ενός βαράθρου απαιτούνται γνώσεις και ικανότητες πεζοπορίας, ορειβασίας, αλλά και αναρρίχησης, είτε τεχνητής είτε και ελεύθερης. Σέρνεσαι, κατεβαίνεις, σκαρφαλώνεις… κι ανακαλύπτεις υπόγειες διαδρομές, νερά και “αίθουσες” απάτητες, στα έγκατα της Γης.
Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 11.000 σπήλαια. Κατά τόπους τα λένε τρύπες, ενώ πολλά έχουν τη μορφή βαράθρων. Κι αν αρκετά από αυτά έχουν ήδη αξιοποιηθεί ως τουριστικά αξιοθέατα, αφού είναι επισκέψιμα, υπάρχουν ακόμη περισσότερα που μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και προκαλούν το ενδιαφέρον των πιο τολμηρών. Για πολλούς, η Ελλάδα είναι ο παράδεισος των σπηλαιολόγων, απλά δεν το ξέρει.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι τέτοιου είδους σπήλαια ή βάραθρα, μεγαλύτερου ή μικρότερου ενδιαφέροντος, βρίσκονται σχεδόν σε όλους τους νομούς της Ελλάδας, ακόμη και σε χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Απαράμιλλης βέβαια ομορφιάς είναι τα σπήλαια στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, που δικαιωματικά κλέβουν τις εντυπώσεις.
Στα βάραθρα της Γκαμήλας
Για όποιον όμως ζητά κάτι πιο αυθεντικό, κάτι πιο “άγριο” και σαφώς λιγότερο τουριστικό, η ηπειρωτική Ελλάδα θα τον ανταμείψει.
Για παράδειγμα, η Τύμφη (ή αλλιώς Γκαμήλα) στην Ήπειρο είναι ξακουστή για τα βάραθρα που κρύβει. Αυτοί οι κάθετοι απότομοι αγωγοί που οδηγούν στην “καρδιά” της Γης, στα υπόγειά της, σχηματίζονται λόγω της γεωλογίας της Τύμφης και έχουν κεντρίσει εδώ και χρόνια την περιέργεια πολλών σπηλαιολόγων από όλο τον κόσμο.
Το πιο γνωστό βάραθρο, η Προβατίνα, είναι μια εμπειρία για τον λάτρη του caving, ενώ υπάρχουν και άλλα, με σαφώς… προκλητικά ονόματα, όπως το Χάσμα του Έπους, η Τρύπα του Όρνιου, η Τρύπα της Λυγερής ή η Τρύπα της Νύφης, που συνοδεύονται μάλιστα και από φοβερές και τρομερές ιστορίες.